Zonne-energie
Drijvende zonnepanelen goed voor 1,1 gigawatt: 6 projecten op een rij

Drijvende zonnepanelen goed voor 1,1 gigawatt: 6 projecten op een rij

30 november 2018

Het aandeel van drijvende zonnepanelen op de wereldwijde energiemarkt neemt toe. In september 2018 werd er ruim 1,1 gigawatt aan energie opgewekt.

De groei van het aantal drijvende zonnepanelen is met recht stormachtig te noemen. Ter vergelijking: eind 2014 werd 10 megawatt opgewekt; minder dan één procent van de 1,1 gigawatt nu. De Wereldbank ziet een groot potentieel voor de drijvende panelen. De meest voorzichtige schattingen gaan uit van een potentiële opbrengst van 400 gigawatt, stelt de organisatie. 

Voordelen drijvende zonnepanelen

Drijvende zonnepanelen hebben als groot voordeel dat er geen land voor hoeft te worden opgeofferd. Qua kosten zijn de panelen bijna gelijk aan zonnepanelen op daken. Volgens de wereldbank zijn de beginkosten hoger, maar wordt dat weer gecompenseerd door de hogere energie-opbrengst. Doordat de panelen in het water liggen, blijven ze koeler dan normale panelen en kunnen ze meer energie opwekken. Ook maakt de weerkaatsing van zonlicht op het water een hogere opbrengst mogelijk.

1. Wereldwijd

Op diverse plaatsen in de wereld drijven al zonneparken of zijn plannen om ze aan te leggen. In China zijn de grootste drijvende zonneparken ter wereld te vinden. Eén van de zonneparken wekt 150 megawatt op. Een ander project toverde een meer dat eerst dienst deed als kolenmijn om tot ligplaats voor 166.000 drijvende zonnepanelen. Die moeten in totaal veertig megawatt aan energie opwekken.

2. Burgerinitiatief

Ook dichter bij huis gebeurt er veel. In het Gelderse Lingewaard ligt een drijvend zonnepark van 6.150 panelen wat gebouwd werd na een burgerinitiatief; inwoners betaalden ook zelf mee aan het park. De lokale energiecoöperatie Lingewaard Energie is eigenaar van het park en voorziet circa 600 huishoudens van groene stroom. Naast Lingewaard zijn er ook in Amsterdam plannen om zonnepanelen te water te laten.

3. Primeur voor de Noordzee

In de Noordzee komt het eerste drijvende zonnepark op zee. De Leidse start-up Oceans of Energy krijgt hiermee een wereldwijde primeur. De omstandigheden op zee kunnen veel onstuimiger zijn dan op binnenwateren.

4. Testlocatie

Op de Rotterdamse Maasvlakte worden in een depot voor baggerspecie drijvende zonnepanelen getest. In het depot, waar verontreinigde baggerspecie wordt opgeslagen, is ruimte voor 500.000 panelen.

5. Combinatie 

Energiebedrijf Engie heeft in Friesland een drijvend zonnepark aangelegd naast een elektriciteitscentrale. Door de combinatie kan het bedrijf de opbrengsten van beide opwekmethoden vergelijken om zo uiteindelijk beter inzicht te krijgen in de kosten. 

6. In België

In België worden oude waterpartijen gevuld met zonnepanelen als het water verder geen functie meer heeft. De federale regering investeert miljoenen in de uitbreiding van het aantal drijvende zonneparken

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

 

Alle platformen van ODE