Zonne-energie
Inhuldiging drijvend zonnepark op waterbassins Glastuinbouwbedrijf

Inhuldiging drijvend zonnepark op waterbassins Glastuinbouwbedrijf

30 september 2022

Op 27 september 2022 werd het zonnepark ‘ClicFloats met 3.000 drijvende zonnepanelen’ ingehuldigd door Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw Jo Brouns was in laatste instantie verontschuldigd. De inhuldiging gaat door op de waterbassins van glastuinbouwbedrijf Meer Fresh Products (Tomeco Group) in Meer (Hoogstraten). Het grote zonnepark maakt deel uit van een belangrijk water- en energie-uitwisselingsproject tussen glastuinder Meer Fresh Products en het 500 meter verderop gelegen vleesverwerkend bedrijf Comeco.

Groene energie
Het drijvend zonnepark ClicFloats, ontwikkeld door het Wuustwezelse Connectum en geïnstalleerd i.s.m. specialisten Pulsar Power, Izen en Wavin, brengt meer dan 8 % extra aan groene energie op, in vergelijking met eenzelfde opstelling op dak. Dit dankzij het koelende effect van het water waarop de panelen zich bevinden. De ontwikkeling van het montagesysteem werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Vlaio.
De 1,4 GWh groene energie per jaar wordt lokaal verbruikt door het buurbedrijf Comeco. Deze energie-oogst is het equivalent van een jaarlijks gemiddeld verbruik van meer dan 400 Vlaamse gezinnen. Comeco vergroent hierdoor 15% van zijn elektrisch verbruik met een CO₂-besparing van bijna 600 ton per jaar, wat 170 Vlaamse gezinnen gemiddeld aan CO₂ uitstoten op 12 maanden tijd.

Bescherming van het water

De ClicFloats drijvende zonnepanelen, geholpen door de ICOS afdekkegels, beschermen het water. ICOS, een VLIF Innovatieproject  zijn 20-vlakkige kunststoffen ballen gevuld met wat water, worden bij Connectum gemaakt van 100% gerecycled materiaal In de zomer houdt het deken het water zo’n 4°C koeler, wat de ontwikkeling van de ziektekiemen beperkt. De afdekking helpt eveneens om verdamping van het water tegen te gaan. Bij Meer Fresh betekent dit dat zo’n 6 miljoen liter per jaar minder verdampt, waarmee heel wat groenten en  fruit geteeld kan worden.

Bron: Persbericht Connectum
 

Alle platformen van ODE