Zonne-energie
Rapport Snapshot of Global Photovoltaic Markets 2018 gepubliceerd

Rapport Snapshot of Global Photovoltaic Markets 2018 gepubliceerd

29 april 2019

Het International Energy Agency Photovoltaic Power System Programme (IEA PVPS) publiceert zijn nieuwe "Snapshot of Global Photovoltaic Markets 2018": Eind 2018 bereikte PV voor het eerst een een totale capaciteit van een halve TW.

Uit voorlopige marktcijfers blijkt dat de PV-markt zich in 2018 waarschijnlijk heeft gestabiliseerd. In totaal werd in 2018 in de IEA PVPS-landen en op andere belangrijke markten ongeveer 97,9 GW aan PV-capaciteit geïnstalleerd en in het totaal 99,8 GW (tegenover 98,9 GW in 2017). Het totale geïnstalleerde vermogen in de IEA PVPS-landen en belangrijke markten is in 2018 de grens van 500 GW of een halve TW overschreden. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het laatste IEA PVPS "Snapshot of Global Photovoltaic Market 2018" rapport, gepubliceerd op 15 april 2019.

Hoewel de Chinese PV-markt in 2018 een beperkte daling kende tot 45 GW, werd deze gecompenseerd door grotere installatievolumes in verschillende opkomende en gevestigde markten. Onder de groeiende markten kan India worden gerekend, met 10,8 GW, Australië, dat spectaculair is gestegen in 2018, met bijna 3,8 GW, Mexico volgt met bijna 2,7 GW, dan Korea met 2,0 GW, gevolgd door een dalende Turkse markt, met iets meer dan 1,6 GW. De markten in het Midden-Oosten en Afrika kenden ook groei, maar een groot deel daarvan zal pas in 2019 zichtbaar zijn, wanneer de meeste fabrieken in gebruik zullen worden genomen, vooral in de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. Ondertussen bleven de Amerikaanse en Japanse markt ongeveer stabiel, terwijl Europa groeide. De wedergeboorte van de Europese markt werd vooral gedreven door de aanzienlijke groei in Duitsland en Nederland, terwijl de groei in veel landen zichtbaar was.

Samengevat: de wereldwijde PV-markt buiten China met 9 GW is gegroeid tot 55 GW, terwijl de daling in China de wereldwijde cijfers tot ten minste 99,8 GW heeft doen stijgen. Deze groei buiten China geeft een ander beeld voor de PV-markt, met een groei van 20% buiten China.

In totaal bedraagt de bijdrage van fotovoltaïsche energie bijna 2,6% van de vraag naar elektriciteit in de wereld. In de komende jaren heeft PV het potentieel om in verschillende landen over de hele wereld in een zeer snel tempo een belangrijke bron van elektriciteit te worden. De snelheid van de ontwikkeling komt voort uit het unieke vermogen om de meeste marktsegmenten te dekken; van de zeer kleine individuele systemen voor rurale elektrificatie tot energiecentrales op ware grootte (momenteel veel meer dan 1 GWp). PV vindt zich weg van de gebouwde omgeving tot grote installaties aan de grond, afhankelijk van verschillende criteria die het geschikt maken voor de meeste omgevingen. In 2018 was PV de eerste elektriciteitsbron die wereldwijd in capaciteit wordt uitgerold. Het volgt een snel groeipad, dat in de komende jaren ondersteund zou kunnen worden door twee belangrijke factoren: de daling van de batterijprijzen en de snelle opname van elektrische voertuigen.

Zie andere rapporten die hier onlangs zijn gepubliceerd over netintegratie en het BIPV.

Download het volledige snapshotrapport

Alle platformen van ODE