Zonne-energie
Aantal wereldwijde zonne-installaties bereikt dit jaar een record

Aantal wereldwijde zonne-installaties bereikt dit jaar een record

29 juli 2019

Volgens Wood Mackenzie zal het aantal nieuwe fotovoltaïsche zonne-energie installaties dit jaar een nieuw record bereiken, gedreven door de markten in Europa en de Verenigde Staten en de snelle groei in India en Vietnam.

De lage veilingprijzen zullen ook helpen om de nieuwe capaciteit aan PV installaties op te voeren naar 114.5 gigawatt (GW) eind dit jaar, 17.5% hoger dan in 2018 en voor de eerste keer zal de drempel van 100 GW worden overschreden.

Vorig jaar nam de nieuwe capaciteit lichtjes af, dit is meestal te wijten aan een vertraging in de groei in de grootste PV markt ter wereld, China, dat zijn feed-in subsidies voor nieuwe projecten beëindigde.

"De markt is nu terug op een sterk groeitraject - de vertraging van 2018 was slechts een dipje en we verwachten dat het aantal jaarlijkse installaties tegen het begin van de jaren 2020 zal stijgen tot ongeveer 125 GW per jaar", aldus de analisten van Wood Mackenzie in hun rapport .

De voor dit jaar voorspelde stijging zal voornamelijk worden gedreven door Europa - met name Spanje, de Verenigde Staten, India, Vietnam, maar ook door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Landen die tussen 1-5 GW per jaar installeren, zullen de groei stimuleren. Vorig jaar waren er zeven van dergelijke markten. Tegen 2022 zullen het er 19 zijn, waaronder Frankrijk, Saoedi-Arabië en Taiwan, aldus het rapport.

De stijging komt er ondanks de vertraging in China, dat prioriteit geeft aan hernieuwbare projecten die zonder subsidies kunnen worden uitgevoerd na een snelle daling van de productiekosten.

De aantal installaties in China bereikte in 2017 een piek van 53 GW als gevolg van genereuze subsidies, maar zullen naar verwachting afnemen tot ongeveer 30-40 GW per jaar.

Tot 2024 zullen China, India en de Verenigde Staten echter meer dan de helft van de totale PV-installaties voor zonne-energie voor hun rekening nemen.

Wereldwijd worden veilingen, in plaats van subsidies, steeds populairder om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te stimuleren.

"Veilingen zullen echt belangrijk zijn om de groei te stimuleren, vooral in opkomende markten", vertelde Tom Heggarty, senior zonne-analist bij Wood Mackenzie, aan Reuters.

Verwacht wordt dat dit jaar ongeveer 90 GW aan projecten via veilingen zal worden toegekend, een stijging van 10% ten opzichte van 2018.

In Juni werd er een recordlage prijs voor de productie van zonne-energie van 16,95 dollar per megawattuur vastgesteld in een Braziliaanse veiling en de resultaten van de tweede ronde van een veiling in Saudi-Arabië die later dit jaar worden vrijgegeven, zullen naar verwachting ook zeer laag zijn, voegde Heggarty eraan toe.

In een afzonderlijke studie die vroeger dit jaar werd gepubliceerd door het Renewable Energy Agency bleek dat de stroom uit wind op het vasteland en fotovoltaïsche zonne-energie volgend jaar steeds goedkoper zal zijn dan uit om het even welke andere fossiele brandstofbron.

Bron: www.reuters.com

Alle platformen van ODE