Zonne-energie
Eerste keer investeringssteun voor drijvende zonnepanelen

Eerste keer investeringssteun voor drijvende zonnepanelen

29 oktober 2018

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein geeft voor het eerst investeringssteun aan een project van drijvende zonnepanelen. Floating PV NV krijgt daarvoor maximaal 2 miljoen euro vanuit een budget voor de ondersteuning van innovatieve hernieuwbare energieprojecten. Bart Tommelein: “Als overheid steunen wij nieuwe technologieën tot ze marktrijp zijn. We verwachten een hoger rendement van drijvende zonnepanelen omdat ze kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.”

Floating PV NV zal vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel. Het gaat om zonnepanelen die verschillende innovatieve technieken integreren: zonnetracking waardoor de panelen meedraaien met de zon, een zich aanpassende hellingshoek, dubbelzijdige zonnepanelen en actieve koeling. De graad van innovatie is bepalend voor de ondersteuning vanuit een speciaal fonds voor innovatieve hernieuwbare energieprojecten. De investeringssteun voor dit project bedraagt 25 procent van de in aanmerking komende kosten. Concreet gaat het om maximaal 2.046.452 euro.  

Drijvende zonnepanelen zijn een nieuwigheid in Vlaanderen. “Als Vlaamse overheid steunen wij graag nieuwe technologieën tot ze marktrijp zijn. Dit project met drijvende zonnepanelen combineert een aantal vernieuwingen die wij graag uitgetest zien”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. "We verwachten een hoger rendement omdat de panelen kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.”

Bron: persbericht kabinet minister Tommelein

Alle platformen van ODE