Zonne-energie
Het dak van het stadion van Genève wordt omgebouwd tot een zonne-installatie met participatieve financiering

Het dak van het stadion van Genève wordt omgebouwd tot een zonne-installatie met participatieve financiering

29 april 2019

Sinds kort is het mogelijk om een aandeel te kopen van de toekomstige fotovoltaïsche installatie van het stadion van Genève, tegen de prijs van 330 Zwitserse Franken. De geproduceerde zonne-energie zal dan gedurende twintig jaar worden afgetrokken van de electriciteitsrekening van de klant.

Deze zomer zal ongeveer 5000 m² aan fotovoltaïsche panelen worden geïnstalleerd op het dak van het stadion van Genève. Dit project dat wordt gelanceerd door de Geneva Industrial Services (GIS), zal meer dan 1.000.000 kilowattuur produceren, het jaarlijkse verbruik van 367 Geneva huishoudens.

Het stadion zal 30% van de geproduceerde elektriciteit gebruiken om een deel van zijn behoeften te dekken. De rest zal worden verkocht aan burgers die hun milieu-impact willen verminderen. "Deze aanbieding is vooral gericht op huurders, de meerderheid in het kanton, die niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun dak te installeren," legt Christian Brunier, directeur-generaal van GIS.

"Ik denk dat het om een winstgevende investering gaat"

Elke inwoner kan één of meer aandelen aankopen via de pagina www.sig-monm2solaire.ch. Er zijn in het totaal  5400 aandelen te koop. Elk aandeel kost 330 Franken en is goed voor 100 kilowattuur elektriciteit per jaar, wat het gemiddelde is wat een burger verbruikt die zich elke dag op een elektrische fiets verplaatst, geeft Christian Brunier aan. Deze elektriciteit zal dan worden afgetrokken van de factuur aan de klant, vanaf de maand september en dit gedurende twintig jaar.

"Persoonlijk denk ik dat het om een winstgevende investering gaat. Hoewel de prijs van zonnepanelen elk jaar daalt, zal de energie schaarser worden en dus duurder, met de sluiting van de kerncentrales in Zwitserland, legt hij uit. Met dit project, hopen we het gebruik van zonne-energie in het kanton te verhogen. "

Tweede zonne-energiecentrale van Genève

Dit is de tweede zonne-energiecentrale met participatieve financiering gebouwd door GIS. De eerste, ook gelegen in Lancy werd vorig jaar in gebruik genomen op het dak van de sporthal, als onderdeel van het project "My Solar m2". In tien dagen waren de 750 beschikbare aandelen verkocht aan een prijs van 350 Franken. "We waren verrast dat de vraag sterker was dan het aanbod," zegt Frédéric Renevens, de burgemeester van de gemeente. Deze keer hopen we zo een maximaal aantal burgers verder te helpen. " Christian Brunier voegt daaraan toe dat het prijsverschil tussen de aandelen van de twee projecten te wijten is aan de kosten van de bouw van de centrales. "Omdat het dak van het stadion is zes keer groter is dan die van de sporthal, waren we in staat om de kosten evenredig te spreiden."

Jean-Marc Guinchard, voorzitter van de Stichting van het stadion van Genève, verzekert dat dit project de reputatie van de onderneming zal bevorderen. "Het stadion werd gebouwd in 2003, in een tijd waarin met  milieunormen weinig rekening werd gehouden. Het is tijd om het stadium te renoveren. " Het kanton, dat sinds twee jaar geniet van 100% groene stroom, heeft als doelstelling om haar zonne-energieproductie tegen 2025 te verdrievoudigen. In Franstalig Zwitserland  zijn er nog drie andere zonne-energiecentrales met participatieve financiering , namelijk aan de Vaudoise arena van Malley en op Y-Parc d'Yverdon-les-Bains.

Bron : https://www.letemps.ch

Alle platformen van ODE