Zonne-energie
Geluidsscherm met zonnepanelen uitvoerig getest: ‘Dit is het geluidsscherm van de toekomst’

Geluidsscherm met zonnepanelen uitvoerig getest: ‘Dit is het geluidsscherm van de toekomst’

28 november 2019

Geluidsschermen langs snelwegen kunnen prima een dubbelfunctie vervullen, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, TNO en Heijmans. De partijen presenteren binnenkort de eerste testresultaten van Solar Highways, het geluidsscherm dat is uitgerust met dubbelzijdige zonnepanelen. Een tipje van de sluier werd echter al gegeven: “Dit mag met het recht het geluidsscherm van de toekomst genoemd worden.”

Zonnepanelen op geluidschermen

Solar Highways werd afgelopen februari geplaatst aan de oostzijde van snelweg A50 in Uden. Het 400-meter langer geluidsscherm met geïntegreerde zonnepanelen werd toen feestelijk geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

Tot en met de zomer van 2020 meet TNO de energieopbrengst, onderhoudsbehoefte en financiële opbrengst van het geluidsscherm, maar in november worden de eerste testresultaten al bekend gemaakt. “Bij de eerste tussenevaluatie zijn er interessante resultaten naar voren gekomen”, zegt Minne de Jong van TNO. “Wat levert de stroomproductie van het zonnegeluidsscherm op? Treedt er vervuiling van de zonnepanelen op, omdat ze langs een drukke weg staan? Is het geluidsscherm bestand tegen vandalisme?”

Bijdragen aan de energietransitie

Hoewel ze nog niet bekend zijn, blijken de eerste testresultaten positief. “Met de realisatie van het zonnegeluidsscherm Solar Highways zijn een groot aantal noviteiten gerealiseerd; van dubbelzijdige zonnepanelen tot volledige integratie van zonne-energie in geluidsscherm”, aldus De Jong. “Het mag met recht het geluidsscherm van de toekomst genoemd worden.”

“Met Solar Highways tonen we aan dat je als wegbeheerder kan bijdragen aan de energietransitie. Gewoon door je areaal slim te benutten”, vult Dirk van der Graaf aan, projectmanager bij Rijkswaterstaat. “Solar Highways is een prachtig voorbeeld van multifunctioneel ruimte gebruik.”

Uitdagingen

Toch zijn er ook nog uitdagingen die gepaard gaan met de Solar Highway. Zo moet de prijs competitiever worden voor een bredere uitrol, stelt Stijn Verkuilen, innovatiemanager bij bouwbedrijf Heijmans: “Gelukkig daalt de prijs van siliciumzonnepanelen snel en kunnen nieuwe technologieën – zoals dunne film – wellicht kansen bieden om de gewenste kostprijsverlaging te realiseren.”

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE