Zonne-energie
Zonnepanelen kopen? Vraag offertes en check garanties

Zonnepanelen kopen? Vraag offertes en check garanties

12 oktober 2017

IKEA lanceert vandaag zonnepanelen in haar Belgisch aanbod. De sector vindt het positief dat IKEA nu ook mee aan de kar trekt van de hernieuwbare energie. Het toont hoe zonne-energie een matuur product is geworden, waar zowel de klant als de lokale arbeidsmarkt wel kunnen bij varen. Het is daarbij belangrijk dat IKEA maatwerk biedt, via een netwerk van lokale installateurs. Een installatie plaatsen is immers geen gestandaardiseerd ‘commodity product’ maar een dienst.

Fedelec, de federatie van elektrotechnische ondernemers en PV-Vlaanderen, de sectorvereniging voor fotovoltaïsche zonne-energie raden burgers aan om ook offertes te vragen bij verschillende lokale installateurs. Bij het vergelijken van offertes let de klant best op de garantie, de dienst na verkoop, verzekeringen, veiligheid en de persoonlijkheid van de aanpak. Kris Van Dingenen, adjunct-directeur van Fedelec: “Een PV installatie is nooit standaard en varieert naargelang de specifieke situatie van het dak. Voor een nauwkeurige en correcte beoordeling moet een professionele installateur ter plaatse komen die alle factoren in rekening brengt.” Het is ook belangrijk dat de aanbieder duidelijke garanties geeft voor de bescherming van de consument en zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van de installatie en van het uitgevoerde werk. Deze verantwoordelijkheid contractueel bij een onderaannemer leggen die geen marge kan nemen, is al te gemakkelijk. De kans is reëel dat die het jaar daarop al niet meer bestaat.

Bram Claeys, Algemeen directeur van de Organisatie Duurzame Energie onderlijnt: “Door hun schaalgrootte bereikt Ikea een breed publiek bij wie ze het draagvlak voor zonnepanelen en hernieuwbare energie kunnen vergroten. Om dit draagvlak te vergroten is het wel belangrijk dat IKEA een persoonlijke aanpak en voldoende garanties aanbiedt.”

Alle platformen van ODE